Modstandskampen genoplives i Fredericia

To 8.-9. klasser fra Fredericia og Varde skal genopleve og genoplive modstandskampen under Anden Verdenskrig. I Fredericia foregår det på Bymuseet.

Fredag den 31. august får eleverne fra to skoler i Jylland en uforglemmelig og lærerig oplevelse. Deres historieundervisning flyttes til Artillerimuseet i Varde og Bymuseet i Fredericia. Her udspiller sig et rollespil omkring de hændelser, som var hverdag under Anden Verdenskrig.

”Hovedparten af eleverne er opdelt i små modstandsgrupper, der skal sabotere vigtige mål i nazisternes krigsindsats. For at kunne gøre det, skal de løse flere dilemmaer, som civile kunne befinde sig i under anden verdenskrig,” udtaler Rasmus Welling, der er museumsformidler hos Museerne i Fredericia.

Det hele udspiller sig som et fysisk og virtuelt ”Katten efter musen”, hvor de unge i modstandsgrupperne skal spille mod andre unge, som er Gestapo. Eleverne er blandet, så de spiller sammen med elever fra andre skoler. Al kommunikation i grupperne foregår via internettet.

”Det kan f.eks. være Gestapo, som vil forsøge at forhindre, at det lykkes modstandsbevægelsen at sprænge Tøjhuset i Fredericia helt eller delvist i luften. Tøjhuset udgøres i denne sammenhæng af en trækasse, så Fru Jensen skal ikke være nervøs,” siger Rasmus Welling.

Sabotagespillet gennemføres første gang fredag den 31. august fra klokken 9 til 13 med klasser fra Kirstinebjergskolen, Havepladsvej (Fredericia) og Sct. Jacobi Skole (Varde). Målet med spillet er at give eleverne et indblik i modstandskampen under anden verdenskrig og prøve kræfter med en anderledes måde at lære på.