I Region Syddanmark bliver der i denne og næste uge opkvalificeret omkring 800 sygeplejersker til at assistere på intensivafdelingerne. Det bringer det samlede antal sygeplejersker på intensivafdelingerne op på 1.500.
De ekstra sygeplejersker skal imødekomme det behov for behandling, som Sundhedsstyrelsen forventer i de kommende uger med yderligere smittespredning og flere alvorligt syge. Spidsbelastningen på sygehusene forventes at komme i ugerne efter påske, hvor trykket også forventes at være højt på intensivafdelingerne.
"På sygehusene i regionen er vi klar til at tage imod de syddanskere, som får brug for behandling - også på vores intensivafdelinger, hvor vi har omkring 240 intensivpladser. Med de ekstra 800 sygeplejersker, vi opkvalificerer over de næste par uger, vil vi have omkring 1.500 sygeplejersker på vores intensivafdelinger. Vi er trygge ved, at det kan dække det forventede behov,vi har nu. Samtidig er vi også opmærksomme på, at tingene hurtigt kan ændre sig, og så retter vi ind efter det," siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V), Region Syddanmark.
Anæstesi- og operationssygeplejersker
De sygeplejersker, der oplæres som assisterende intensivsygeplejersker, er primært sygeplejersker, der allerede arbejder i regionen som anæstesi- og operationssygeplejersker. De får typisk en dags undervisning og færdighedstræning og to til tre dages følgevagter med en erfaren intensivsygeplejerske.
Der bliver desuden frigjort læge- og sygeplejerskekapacitet ved af udskyde ikke-livstruende operationer mm., og der opkvalificeres yderligere personale til at varetage patienter med COVID-19, der kræver indlæggelse, som ikke er på intensiv.
Jobbank og intensivpladser
Mange - knap 2.000 sundhedspersoner - har meldt sig til jobbanken.
"Det er utrolig flot, men som udgangspunkt vil sundhedspersonalet i jobbanken ikke arbejde ved intensivpladserne, medmindre de har en relevant baggrund som intensivsygeplejerske eller lignende," siger Stephanie Lose og tilføjer, at medicinstuderende dog arbejder som ventilatører, der passer patienter i respirator.
For at løbende vurdere behov og kapacitet har Sundhedsstyrelsen nedsat en særlig COVID-19 Intensiv Task Force, hvor styrelsen sammen med regionerne løbende vurderer behov og kapaciteter på tværs af landet.