Lise samler på påklædningsdukker: Sorte Maries udtryk i ansigtet var ikke gået i dag

For de fleste er påklædningsdukker legetøj, der hører fortiden til. Men ikke for Mosterlise, der har dedikeret både tid og penge til de papirstynde damer. Se hendes samling her.

Samlede du selv på påklædningsdukker som barn? Du havde med garanti ikke en samling som Mosterlise fra Fredericia. Hendes samling kan udfylde et helt museum.

Lise Rasmussen på 59 år, også kaldet Mosterlise, har samlet på påklædningsdukker i mere end 20 år og er tæt på at have den komplette samling. I samlingen gemmer sig blandt andre en påklædningsdukke af Dirch Passer iført dametøj. Det skriver DBA Guide.

Dirch Passer som påklædningsdukke – derfor har han dametøj på

Under påklædningsdukkernes storhedstid blev amerikanske filmstjerne ofte afbildet og trykt som påklædningsdukker. Og denne trend fandt vej til lille Danmark.

Det var dog en noget mere komisk påklædningsdukke, der blev trykt i Danmark. Det var nemlig et ark med Dirch Passer fra A.B.C. Teateret, hvor han spillede Charleys tante. Derfor er dukken, som forestiller Dirch Passers karakter udstyret med en stor kjole, røde, krøllede lokker og fjer i håret.

Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer, er meget sjælden og derfor nærmest umulig at få fingrene i, fortæller Mosterlise til DBA Guide.

Så få påklædningsdukker mangler Mosterlise for at fuldende sin samling
Store Marie, Lille Marie og Sorte Marie er påklædningsdukker, der fulgte med i Mariekiks-pakkerne fra 1940 til 1964.

Ved købmanden kunne de interesserede få udleveret et ark med de udklipnings-parate figurer. Dertil fulgte nye kjoler i hver pakke med Mariekiks.

"Kjolerne til Marie-dukkerne er fantastisk flotte," fortæller Mosterlise til DBA Guide.

Der findes i alt 470 forskellige kjoler til dukkerne. Mosterlise har erhvervet sig 440 af kjolerne. Det er altså ikke mange kjoler, der mangler, før samlingen er komplet.

Sorte Marie: ’Den var ikke gået i dag’

Efter 2. Verdenskrig kom chokolade-Mariekiksene til Danmark. I den forbindelse blev der selvfølgelig også lanceret en tilhørende påklædningsdukke. Dukken blev navngivet Sorte Marie.

"Store Marie og Lille Marie har en vis sødme i udtrykket. Sorte Marie har derimod et temmelig karikeret udtryk. Det var ikke gået i dag," siger Mosterlise til DBA Guide.

Klubben, der stjal pigernes hjerter

I 1951 startede Store Marie-klubben for de entusiastiske påklædningsdukke-samlere. Som bevis på, at man var en del af klubben, fik medlemmer et lille emblem, der forestillede en miniudgave af to ruller kiks, der kunne fastgøres på tøjet.

Med emblemet fastgjort kunne medlemmer signalere til hinanden, at de var med i klubben og kunne således bytte tøj til dukkerne.

Som medlem fik man desuden et lille medlemskort, et medlemsblad og et skoleskema. Og når man havde fødselsdag, fik medlemmer ikke mindst en fødselsdagshilsen.

Dukkerne gemmer på en historie

Mosterlises samling af påklædningsdukker er som en tidslomme. Det afslører kjolernes udseende, papirets kvalitet, farverne og mønstrene. Disse elementer er med til at tegne et tidsbillede.

"Jeg kan faktisk ved at kigge på tøjet identificere en påklædningsdukke og sige, hvilket årti den stammer fra," siger Mosterlise til DBA Guide.

Dette vidner naturligvis om Mosterlises ekspertviden inden for påklædningsdukker, men viser også den kulturhistorie, dukkerne må siges at gemme på.